Tak jak koledzy wspomnieli, przede wszystkim warto obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i jednak liczyć kalorie - 'na oko' ciężko jest pracować nad sylwetką. W mojej opinii najpierw rzeczywiście warto złapać kilka kg mięśnia, dopiero później myśleć o redukcji, ale zarówno jeden jak i drugi efekt osiąga się głównie w kuchni. Teraz jest dużo [...]
No ze sie interesuje, ale o tym to ja nie wiedzialem ze po gotowaniu i obrabianiu sie wazy. Słuchajcie panowie produkty ważymy przed obróbką termiczną , weźmy np. taką kaszę lub makaron . Po co komu waga po obróbce termicznej ? podczas której np. kasza zyskuje ok 3 razy na objętości i wadze. Jak już ktoś decyduje sie na wazenie to z reguly chodzi [...]
Najważniejsze: podana jest zawartość glukozynolatów w warzywach kapustnych i informacja, że obróbka termiczna zmniejsza ich poziom prawie do 60-ciu procent.
PrideofPoland ugotowany ryż nasiąka strasznie wodą więc po prostu waż to przed obróbką ;P 100g ryżu po ugotowaniu nie odpowiada składnikom podanym na etykiecie ponieważ odnoszą się one do produktu przed obróbką termiczną. bierzesz 100g surowego ryżu po ugotowaniu waży on np:200g ale dalej ma tyle składników co 100g ryżu przed. Ziemniaki które [...]
Piter produkty spożywcze waży się przed obróbka termiczna, z wliczonymi odpadkami (w zależności od produktu różny procent - typu skórka z banana, skorupka z jajka) I trzeba też pamiętać o tym, że występują straty składników odzywczych w czasie obróbki (~10% białek)
Siemka, sprawa jest całkiem prosta i oczywista. Produkty ważymy zawsze przed obróbką termiczną ;) Dlaczego tak? ponieważ po obróbce już wagi mogą się różnić w zależności od rodzaju obróbki, jeżeli pierś ugotujesz w wodzie to straci mniej wody więc będzie ważyć więcej, jeżeli zrobisz na grilu to straci więcej wody więc będzie ważyć jeszcze mniej. [...]
Przecież logiczne jest, że obróbka termiczna zmienia wagę produktu. Woda wyparowuje, objętość się zmniejsza, tłuszcz wytapia. Więc zawsze są dwie różne wagi przed i po. Dlatego też należy ważyć wszystko przed obróbką termiczną. Waga się zmniejsza, ale wartości BTW zostają takie same.
kolego, jakby tak było, jak piszesz, to białko serwatkowe w proszku by nie miało racji bytu. nie wiem czy wiesz, ale proces technologiczny białka polega między innymi na tym, że białko jest suszone w temperaturze około 85 stopni Celcjusza. witamin i minerałów nie da się zabić, bo one nie żyją, nie są to mikroorganizmy, jak np. bakterie [...]
z ważeniem produktów jest tak: jeżeli ważysz przed obróbką termiczną to wpisujesz np. "mięso z piersi kurczaka bez skóry" jeżeli chcesz ważyć po obróbce to musisz sprawdzać w internecie wartości i dodawać produkty np. "pierś smażona na suchej patelni kcal" i wtedy wagę usmażonej ;) jednak moim zdaniem jest to bardziej problematyczne niż ważenie [...]
Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana.
przy dłuższym namyśle równowaga kwas-zas wydaje się mieć sens przy aktualnym wypaczonym żywieniu, gdzie człowiek jako mięsożerca żywi się tym, czego normalnie by nie ruszył lub czego jeść nie powinien. analizując zasadę mięsożerca>roślinożerca>rośliny, i fakt równowagi azotowej + zasadowe właściwości roślin, nie powinno (lub rzadko) [...]
Napenwo jesz makaronu 300g Wszystko wazymy przed obrobka termiczna, ryz/makaron/kasze/mieso/ryby, tak wiec nie patrz na ilsoc gramowa ugotowanego produktu, a na ta przed obrobka termiczna. Makaron najlepiej razowy lub z maki durum, przed treningiem warzywa sa zbedne.Po treningu zostaw same WWzlozone+bialko, za chleb lepiej daj lepsze zroblo ww. [...]
zrobilem jak mowiliscie i wyszla:papka i nei cale platki sie zalaly. a czy tak bedzie dobrze: 1)zmielone platki dodaje do jajek i smarze (robie omleta)-jest obrobka termiczna 2)zmielone paltki dodaje d cieplego mleka dodaje odzywke bialkowa lyzke oliwy i biore do szkoly-tu tez jest chyab obrobka termiczna? pzdr
biorąc się za obróbkę termiczną warzyw trzeba liczyć się z tym, że zawsze dojdzie do pewnych strat witamin i minerałów, musielibyśmy jeść wszystko surowe, choć niektóre rośliny oddają co mają najlepsze dopiero po obróbce termicznej np. pomidory, gotowanie na parze jesy chyba najbardziej bezpieczną obróbką termiczną dla warzywwięc nie ma co [...]
Wszystkie produkty jakie masz wypisane w diecie w aplikacjach czy obojętnie gdzie liczysz sobie kaloryke to ważymy przed obróbką termiczną i wartości dla niej też przyjmujemy jak przed obróbką termiczną ;) Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.
Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana. Wiem, że na [...]
Rozumiem też, że do wypieków, w których zamiast masła dodaje się oleju, również nie mogę stosować oleju rzepakowego, czy też słonecznikowego ? Obróbka termiczna, to obróbka i koniec ? :P
Witam mam pytanie odnośnie kurczaka przeglądam różne diety i widzę bardzo dużą rozbieżność odnośnie kurczaka. Jeżeli się mylę prosiłbym od razu o wytłumaczenie. Wszystkie wartości podaję w 100g Produkt Kcal B T W Mięso z piersi kurczaka bez [...]