SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Redukcja - co, jak i kiedy?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Tak jak koledzy wspomnieli, przede wszystkim warto obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i jednak liczyć kalorie - 'na oko' ciężko jest pracować nad sylwetką. W mojej opinii najpierw rzeczywiście warto złapać kilka kg mięśnia, dopiero później myśleć o redukcji, ale zarówno jeden jak i drugi efekt osiąga się głównie w kuchni. Teraz jest dużo [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 907 Data: 2019-08-19 14:16:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • No ze sie interesuje, ale o tym to ja nie wiedzialem ze po gotowaniu i obrabianiu sie wazy. Słuchajcie panowie produkty ważymy przed obróbką termiczną , weźmy np. taką kaszę lub makaron . Po co komu waga po obróbce termicznej ? podczas której np. kasza zyskuje ok 3 razy na objętości i wadze. Jak już ktoś decyduje sie na wazenie to z reguly chodzi [...]

    Odpowiedzi: 100 Ilość wyświetleń: 7935 Data: 2010-08-29 22:26:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Najważniejsze: podana jest zawartość glukozynolatów w warzywach kapustnych i informacja, że obróbka termiczna zmniejsza ich poziom prawie do 60-ciu procent.

    Odpowiedzi: 865 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-05-17 07:29:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 11

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    PrideofPoland ugotowany ryż nasiąka strasznie wodą więc po prostu waż to przed obróbką ;P 100g ryżu po ugotowaniu nie odpowiada składnikom podanym na etykiecie ponieważ odnoszą się one do produktu przed obróbką termiczną. bierzesz 100g surowego ryżu po ugotowaniu waży on np:200g ale dalej ma tyle składników co 100g ryżu przed. Ziemniaki które [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-04 16:26:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Piter produkty spożywcze waży się przed obróbka termiczna, z wliczonymi odpadkami (w zależności od produktu różny procent - typu skórka z banana, skorupka z jajka) I trzeba też pamiętać o tym, że występują straty składników odzywczych w czasie obróbki (~10% białek)

    Odpowiedzi: 296 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-05-10 11:32:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ważenie produktów - kiedy?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Siemka, sprawa jest całkiem prosta i oczywista. Produkty ważymy zawsze przed obróbką termiczną ;) Dlaczego tak? ponieważ po obróbce już wagi mogą się różnić w zależności od rodzaju obróbki, jeżeli pierś ugotujesz w wodzie to straci mniej wody więc będzie ważyć więcej, jeżeli zrobisz na grilu to straci więcej wody więc będzie ważyć jeszcze mniej. [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 700 Data: 2021-11-17 09:40:19 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Ważenie produktów - przed/po obróbce?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Przecież logiczne jest, że obróbka termiczna zmienia wagę produktu. Woda wyparowuje, objętość się zmniejsza, tłuszcz wytapia. Więc zawsze są dwie różne wagi przed i po. Dlatego też należy ważyć wszystko przed obróbką termiczną. Waga się zmniejsza, ale wartości BTW zostają takie same.

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1042 Data: 2017-04-13 20:10:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kolego, jakby tak było, jak piszesz, to białko serwatkowe w proszku by nie miało racji bytu. nie wiem czy wiesz, ale proces technologiczny białka polega między innymi na tym, że białko jest suszone w temperaturze około 85 stopni Celcjusza. witamin i minerałów nie da się zabić, bo one nie żyją, nie są to mikroorganizmy, jak np. bakterie [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 4147 Data: 2021-02-18 23:54:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mięso a wartości odżywcze

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    z ważeniem produktów jest tak: jeżeli ważysz przed obróbką termiczną to wpisujesz np. "mięso z piersi kurczaka bez skóry" jeżeli chcesz ważyć po obróbce to musisz sprawdzać w internecie wartości i dodawać produkty np. "pierś smażona na suchej patelni kcal" i wtedy wagę usmażonej ;) jednak moim zdaniem jest to bardziej problematyczne niż ważenie [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 969 Data: 2015-04-26 14:31:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana.

    Odpowiedzi: 212 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-04-25 09:03:19 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Równowaga kwasowo-zasadowa

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    przy dłuższym namyśle równowaga kwas-zas wydaje się mieć sens przy aktualnym wypaczonym żywieniu, gdzie człowiek jako mięsożerca żywi się tym, czego normalnie by nie ruszył lub czego jeść nie powinien. analizując zasadę mięsożerca>roślinożerca>rośliny, i fakt równowagi azotowej + zasadowe właściwości roślin, nie powinno (lub rzadko) [...]

    Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-07-31 21:17:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Co zamiast tuńczyka po treningu .

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Napenwo jesz makaronu 300g Wszystko wazymy przed obrobka termiczna, ryz/makaron/kasze/mieso/ryby, tak wiec nie patrz na ilsoc gramowa ugotowanego produktu, a na ta przed obrobka termiczna. Makaron najlepiej razowy lub z maki durum, przed treningiem warzywa sa zbedne.Po treningu zostaw same WWzlozone+bialko, za chleb lepiej daj lepsze zroblo ww. [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 4207 Data: 2008-10-19 13:14:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pytanie o przyrzadzenie owsianych

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    zrobilem jak mowiliscie i wyszla:papka i nei cale platki sie zalaly. a czy tak bedzie dobrze: 1)zmielone platki dodaje do jajek i smarze (robie omleta)-jest obrobka termiczna 2)zmielone paltki dodaje d cieplego mleka dodaje odzywke bialkowa lyzke oliwy i biore do szkoly-tu tez jest chyab obrobka termiczna? pzdr

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 1813 Data: 2008-09-07 13:06:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • biorąc się za obróbkę termiczną warzyw trzeba liczyć się z tym, że zawsze dojdzie do pewnych strat witamin i minerałów, musielibyśmy jeść wszystko surowe, choć niektóre rośliny oddają co mają najlepsze dopiero po obróbce termicznej np. pomidory, gotowanie na parze jesy chyba najbardziej bezpieczną obróbką termiczną dla warzywwięc nie ma co [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1892 Data: 2020-02-03 14:13:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Liczenie wartości odżywczych

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wszystkie produkty jakie masz wypisane w diecie w aplikacjach czy obojętnie gdzie liczysz sobie kaloryke to ważymy przed obróbką termiczną i wartości dla niej też przyjmujemy jak przed obróbką termiczną ;) Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 680 Data: 2022-02-08 08:24:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana. Wiem, że na [...]

    Odpowiedzi: 212 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-04-25 10:31:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a tych białek z jaj się nie liczy przed obróbką termiczną ?

    Odpowiedzi: 823 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-20 10:57:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mroczkaa - redukcja :)

    Post
    Ladies SFD

    Rozumiem też, że do wypieków, w których zamiast masła dodaje się oleju, również nie mogę stosować oleju rzepakowego, czy też słonecznikowego ? Obróbka termiczna, to obróbka i koniec ? :P

    Odpowiedzi: 96 Ilość wyświetleń: 9295 Data: 2015-02-10 16:20:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ile kcal ma kurczak?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam mam pytanie odnośnie kurczaka przeglądam różne diety i widzę bardzo dużą rozbieżność odnośnie kurczaka. Jeżeli się mylę prosiłbym od razu o wytłumaczenie. Wszystkie wartości podaję w 100g Produkt Kcal B T W Mięso z piersi kurczaka bez [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 7166 Data: 2016-10-22 18:28:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CZYSTA PASJA

    Post
    Trening dla początkujących

    22.10.2012 r PIĘTNASTY DZIEŃ ! 1# DIETA 6:00 : płatki owsiane 100g , izolat białka 30g , orzechy włoskie 30g , rodzynki 20g 9:00 : makaron pełnoziarnisty 100g , pierś z kurczaka 100g , oliwa z oliwek 10ml , warzywa 12:00 : makaron pełnoziarnisty 100g , pierś z kurczaka 100g , oliwa z oliwek 10ml , warzywa 14:30 (przed treningiem : makaron [...]

    Odpowiedzi: 123 Ilość wyświetleń: 11843 Data: 2012-10-22 23:20:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)